Hvězda moří - Joseph O´Connor (kniha měsíce září 2012)

Před pár lety jsem si schovala potěšující recenzi na Hvězdu moří, kterou jsem si hodlala přečíst. Brzy jsem ale na tento výstřižek zapomněla a knihu jsem si koupila až tento rok, když se objevila v knihkupectví Kanzelsberger ve výprodeji (!) Že mi bylo setkání s Josephem O´Connorem zřejmě souzeno, se potvrdilo hned po pár stranách historického románu o lodi směřující z Irska do New Yorku.

V roce 1847 se na lodi Hvězda moří plaví stovky zbídačených pasažérů, které irský hladomor připravil skoro o vše. Mezi nimi je i lord Merridith, který je v očích běžných rolníků spatřován jako vykořisťovatel, ač se snažil navzdory bankrotu prosadit změnu. Chůva jeho dětí Mary touží po lepším životě, než jaký dosud musela zažívat v Irsku. Americký novinář Dixon prahne zanechat řemesla a povýšit na skutečného romanopisce. A v neposlední řadě je zde také skladatel rebelantských balad, hrubián Mulvey. Ti všichni touží po novém životě a novém začátku, avšak jsou navzájem až mrazivě spojeni tajemnými cestami osudu. Šestadvacetidenní plavba odkrývá jejich osudy, jakož i ponuré osudy tisíců Irů, končících v chudobincích nebo v temných rovech. Z každé postavy lze cítit upřímnost a touhu vymanit se z tíživé reality „velkého irského hladomoru“ mezi lety 1845 – 1849, kdy zemřelo více než milion obyvatel Irska a dva miliony obyvatel odešly hledat obživu do USA, Kanady, Anglie či Austrálie ( zv. irská diaspora).

Kniha je psána z několika perspektiv, ale také formou lodního deníku kapitána lodi, dopisů, poznámek nebo vzpomínek a záznamů. Text se tím stává autentičtějším a tušíme za ním autorovu invenci a nesmírnou trpělivost při výběru materiálu. Kniha se čte jedním dechem, sama jsem měla 400 stran drobného písma přečteno za pár dní, protože se od románu zkrátka nešlo odtrhnout. Jednotlivé postavy, jejichž osudy se vzájemně proplétají, jsou reálné a pro každou z nich máte pochopení a soucit. O´ Connorův román je výjimečný tím, že vypráví příběh obyčejného člověka, dokonce i vraha, jako příběh hluboce lidský a upřímný. V autorově stylu nelze pocítit žádný kalkul nebo strojenost, jakoby hovořil ústy irského lidu a jeho trpkého osudu. Nádherná kniha, ze které ucítíte vůni irské půdy i zatuchlá zákoutí Merridithova paláce s loveckými trofejemi. Skvost nejenom irské literatury…


"Jakékoli společenství sestávající z lidských bytostí, jako je rodina, skupina, kmen nebo národ, spojuje často nikoli to, co má společné, ale v konečném důsledku to, čeho se obává, což bývá mnohem silnější pouto. Skupina si možná oškliví černé ovce jen proto, aby maskovala vlastní obavy, má hrůzu z toho, co by jí mohl způsobit rozpad onoho pouta."

O´Connor, Joseph. Hvězda moří. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2008. Strana 19



Joseph O´Connor se narodil v roce 1963 v Dublinu a napsal více než dvacet knih. Kniha Cowboys and Indians se dostala do užšího výběru na Whitbreadovu cenu a Redemption Falls byla nominována na Prix Femina. Do češtiny byla kromě Hvězdy moří přeložena také kniha Obchodník. O´Connor je bratrem známé zpěvačky Sinead O´Connorové.

Komentáře