Čaroděj ze země Oz - Lyman Frank Baum

Myslím, že není na škodu přečíst si občas také knihy, které nejsou primárně určeny pro dospělou literární obec. Do knih jako Pipi dlouhá punčocha, Mikulášovy patálie, Mumínci, Kvak a Žbluňk nebo Mach a Šebestová se ráda začtu i teď. Objevovat se však dají i nové příběhy a jedním z nich pro mne byl slavný příběh L.F.Bauma.

Čaroděj ze země Oz… Tak to byla vždy celoživotní asociace s její filmovou podobou z roku 1939 s Judy Garlandovou v hlavní roli. Nevím, jak na ostatní, ale na mě ten film vždy působil odpudivě, už jenom těmi obstarožními namaskovanými herci. Dlouhou dobu se zdálo, že mi Čaroděj ze země Oz není souzen... Až jednoho dne mi můj přítel daroval knižní vydání komiksů Wonderful Wizard of Oz od kreslíře Skottieho Younga. Silný vizuální dojem z krásného výtvarného pojetí zcela potlačil nepříjemné vzpomínky na kýčovitý americký muzikál a já si konečně přečetla krásný příběh, který vznikl na počátku 20. století.

Na tomto příběhu mě zaujala především jeho netypická výstavba. Nebaví mě totiž tradiční pohádky, kde jsou princezny, draci a nutné poučení o dobru a zlu. Příběh je o malé holčičce Dorotce, kterou s pejskem Totem odnese hurikán z Kansasu do zvláštní země, v níž vládnou dvě zlé a dvě hodné čarodějky. Uprostřed je pak Smaragdové město, kde žije čaroděj Oz. Dorotka se od samotného okamžiku touží vrátit domů, na jejím putování za mocným čarodějem ji doprovází strašák, toužící získat od Oze mozek, aby byl chytrý, plecháč, toužící po srdci a zbabělý lev, který chce získat nebojácnost a odvahu. Cestou zažívají dobrodružství, v němž každý nevědomky prokazuje vytoužené vlastnosti. Hastroš svými nápady pomáhá přestát nebezpečí, plecháč pociťuje kamarádství a soucit a lev je nucen postavit se hrozbě čelem. Ve Smaragdovém městě si musí nasadit brýle, aby nebyli oslepeni krásou zelených odlesků. Čaroděj Oz se každému zjevuje v jiné podobě a je ochoten splnit jejich přání, pokud zabijí zlou čarodějku ze západu. To Dorotka odmítá, avšak zlá čarodějka ji zajme a je nucena jí sloužit. Jednoho dne na ni vyleje vodu a tak čarodějnici rozpustí. Pomocí okřídlených opic, které slouží tomu, kdo má kouzelnou čepičku, se přátelé přenesou zpět do Smaragdového města a trvají na tom, aby Oz splnil své sliby. Vychází najevo, že Oz je pouhý lhář a město vůbec není zelené, ale zelené jsou jen skla brýlí, které je nutil nosit. Oz sestrojí balón, do kterého však Dorotka nestihne nastoupit a Oz uletí sám. Dorotka se rozhodne vydat k čarodějce z jihu. Po strastiplné cestě, na které ji opět doprovází věrní druhové, jí Glinda splní její vroucné přání a vrátí ji domů ke strýčkovi a tetě Emě. Lev se stane králem zvířat v hlubokém lese, Hastroš bude vládnout ve Smaragdovém městě a Plecháč v západní zemi.

L.F. Baum v předmluvě ke knize hovoří o tom, že „přišel totiž čas nových „divuplných příběhů“ bez stereotypních představitelů nadpřirozena, jako jsou trpaslíci a víly, z nichž vyloučeny hrůzostrašné a krvavé příhody, které si autoři vymýšleli jako prostředek k navození strachu, aby mohli dát morální poučení.“ (Baum, L.F. Čaroděj ze země Oz. Praha: Aventinum, 2004. Strana 7) A takový příběh L.F.Baum skutečně stvořil, je hravý a plný fantazie, přitom však není prázdný ani jednoduchý. Dorotka i její přátelé procházejí útrapami, ale díky společnému kamarádství jsou schopni je překonat. Tváří tvář nástrahám prokazují, že mají láskyplné srdce, odvážnou povahu i duchaplnost. A právě akcent na vztah k domovu a bližním, lásku, nebojácnost a rozum činí příběh neobvykle odlišným od klasických pohádek, které jsou víceméně černobílé. Vždyť samotná postava Oze je netradiční, v průběhu příběhu se totiž projevuje jako lhář a podvodník, očima dospělého čtenáře de facto jako demagog. Manipuluje se svým lidem, není schopen dostát svým slibům ani podniknout akci, aby se zbavil břemena, které na něm spočívá. Věřím, že i díky tomu se děti budou ptát a pohádka v nich zanechá silnější dojem než některé šablonovité pohádky bez špetky fantazie.

F.L. Baum vytvořil nesmrtelný příběh o lidských vlastnostech, za které stojí v životě bojovat, tradiční příběh nahradil svojí bohatou fantazií neopakovatelným způsobem a za to mu patří můj obdiv.



K přečtení doporučuji již zmíněný komiks Wonderful Wizard of Oz od Erica Shanowera a Skottieho Younga. U nás nepřeloženo, dostupné pouze v originálním anglickém znění na amazon.com. Klasickou pohádku doporučuji přečíst ve vydání od nakladatelství Aventinum s krásnými ilustracemi Jiřího Běhounka.



Lyman Frank Baum se narodil 15. května 1856 v Chittenango. Pracoval pro divadlo, ale také pro noviny i časopisy. Jeho první kniha byla o chovu slepic. Po přestěhování do Chicaga Baum pro potěchu svých dětí vymyslel pohádkový příběh o čaroději ze země Oz, který publikoval pod pseudonymem Edith Van Dyne. Kniha byla tak úspěšná, že Baum napsal dalších 13 románů o imaginární světě Oz. Zemřel 6. května 1919 v Hollywoodu

Komentáře