Signály z neznáma - český komiks 1922 - 2012


Do 6. ledna příštího roku lze v Domě umění v Brně shlédnout výstavu Signály z neznáma – český komiks 1922 – 2012. Upřímně jsem zajásala, že je v Brně zase pořádná a hodnotná výstava jako byla například úchvatná Mysl v obrazech, obrazy v mysli. Je mi jasné, že realizace takových výstav je nákladná a město si je nemůže dovolit příliš často, přesto výrazným způsobem posilují postavení Brna jako svébytného kulturního města, kam se za výstavou může vydat i výstavami zhýčkaný obyvatel hlavního města.


Výstava mne nadchla především detaily, ať už malými – jako byly kartónkové vitríny, nebo velkými v podobě velkoformátových tisků Pepiny nebo Rychlých šípů. Vidět můžete i půvabné loutky kocoura Felixe, Ferdy mravence nebo Spejbla a Hurvínka. Velká část výstavy je právem věnována kultovní tvorbě Káji Saudka, ale také dobrodružným komiksům jako jsou slavné Rychlé šípy. Výrazně je zastoupena také komiksová tvorba v době první republiky (Pepina Rejholcová), fenomén Čtyřlístek ale také komiksové série z ABC jako Vzpoura mozků, Kruanova dobrodružství nebo třeba Galaxia.

Část výstavy je věnována také komiksu a reklamě a poslední sál zahrnuje novodobou tvorbu od autorů jako je Jiří Grus, Pavel Čech, Václav Šlajch, Dan Černý, Jaromír Švejdík nebo Tomáš Kučerovský.

Kurátoři Tomáš Prokůpek a Pavel Kořínek výstavu zvládli na vysoké úrovni, nejenom obsahem ale také příjemnými doprovodnými akcemi jako jsou projekce nebo komiksové bazary. Přesto se mi však zdá, že název výstavy je možná až zbytečně násilný – přestože chápu, že kulatiny jsou vždy sympatičtější, nelze říci, že by záběr výstavy skutečně odpovídal devadesátiletému období. Na druhou stranu jsou zde zmíněna všechna důležitá jména, takže menší prostor pro současnou komiksovou tvorbu se dá odpustit. Suma sumárum si nedokážu představit lepší a zábavnější výstavu, na níž by mohla jít celá rodina tak jako teenager.

Jediné co tedy mohu fakticky vytknout je naprosto neprofesionální servis doprovázející výstavu. Těžko to mohu vyčítat tvůrcům, na rozdíl od vedení galerie, které by mělo dohlížet na to, aby služby doprovázely příjemný zážitek a ne naopak, jak tomu bylo v našem případě. Na upřesnění, přišli jsme v pět hodin, jelikož se za hodinu konal křest knihy Pavla Čecha a zároveň výstava zavírala. Dvě slečny u pokladny si zhnuseně povídaly o tom, jak jsou nešťastné, kolik jim tam denně chodí lidí a kolik tím pádem musí prodat lístků, aniž by se nás ráčily obsloužit. V šatně bylo raději zhasnuto, aby snad nikoho nenapadlo si tam uložit kabát nebo batoh ( všichni přece rádi vláčíme své podzimní zimníky po galerii, že? ). Ještě nebylo ani pět minut do skončení výstavy a nervózní „dohlížitelky“ nekompromisně zhasnuly, aby nám velmi taktně naznačily, že už je tam nemáme co otravovat. V sále se konal onen křest knihy, na který raději nikdo neupozornil, a když jsme se tam chtěli přemístit, tak nám bylo řečeno, že je zhasnuto a zamknuto a ať si to ráčíme obejít… Pokračování tohoto „výtečného“ servisu následovalo také na křtu, ale o tom pojednám až v dalším příspěvku. Mrzí mne, že na takovém krásném místě, jakým Dům umění bezesporu je, se zaměstnanci chovají naprosto neprofesionálně a výbornou výstavu nedokáží stejně kvalitně doprovodit servisem, jaký je od nich vyžadován a který by jiní dělali s radostí a zájmem…

Místo: Dům umění ( na Maliňáku )

Kdy: 26.09. 2012 - 13.01.2013

Vstupné: 100,-Kč ( 50,-Kč )