Divoši - Lucie Lomová

 
Lucii Lomovou většina z nás zná díky příběhům Anči a Pepíka (tedy alespoň ti, kteří hltali Čtyřlístek). Dětský komiks vycházel celých deset let a já osobně jsem se na něj vždy moc těšila. Lucie Lomová se v posledních letech věnuje komiksu pro dospělé, kdy za album Anna chce skočit získala cenu Muriel a Zlatou stuhu.
 
V roce 2011 spatřil světlo světa nejnovější komiks Divoši, který vyšel pod názvem Les Sauvages také ve Francii. Jedná se o skutečný příběh cestovatele, etnografa, botanika, fotografa a publicisty Alberta Vojtěcha Friče (1882-1944), který cestoval po Jižní Americe, kde se setkal s indiánským kmenem Čamakoků, který decimovala neznámá střevní choroba. Alberto Frič se rozhodl, že jednoho indiána - jménem Čerwuiš - vezme s sebou do Prahy, aby ho vyléčil a našel lék pro ostatní členy kmene.
 
Čerwuiš sice pobýval v Praze pouze od roku 1908 do roku 1909, ale i přesto představoval senzaci, neboť na začátku 20. století ještě lidé masově necestovali a většina z nich se s indiánem nikdy nesetkala. Čerwuišova dobrodružství v civilizovaném světě jsou tu úsměvná (bruslení, sníh, žebrání), tu i dojemná (přátelství s Vendulkou), ale většinou z nich cítíme izolovanost a odloučení od vlastního života. Není to Čerwuiš, ale naopak civilizovaní lidé, kteří nejsou schopni se s jeho jinakostí ztotožnit. Když se Čerwuiš uzdraví, cestuje spolu s Fričem zpět ke svému kmeni, kterému přináší lék v podobě silného projímadla. Vše čemu Čerwuiš v Evropě dlouho přivykal, je mu ale v džungli na obtíž a vlastní kmen jej nepřijímá. Stává se tak vůlí osudu člověkem nenáležící nikam.
 
 


Komiks Divoši je zajímavý o to víc, když víte, že ten příběh se opravdu stal. Je v něm dobrodružství, napětí, optimismus, ale také smutek a nostalgie. Lucii Lomové se tak podařilo zachytit téměř zapomenutý příběh o jednom indiánovi v Praze, který ve své komiksové podobě nepostrádá příjemné nápady (boj o manžela, obdarování žebráka nebo okénko s Jaroslavem Haškem, který je mimochodem autorem povídky Indián a pražská policie z roku 1913 ). Upoutá již sama obálka komiksu, která napoví, co od něj čekat.      

 

Komentáře

Unknown píše…
To vypadá úplně skvěle :-) A abych pravdu čekla, o tomhle příběhu ani o cestovateli jsem nikdy neslyšela. Pořídím si to :-) Díky.
GreenMagritte píše…
Opravdu to stojí za přečtení, krásný ale smutný příběh...