Kam s nimi...?

V životě každého čtenáře občas nadejde den, kdy je ze své knihovny nucen vyřadit určité knihy. Ať už hledá volné místo pro nové knihy, nebo chce zkrátka vyřadit ty, které se mu nelíbily, sešly se dvakrát a podobně. Nastává však otázka, kam s nimi. V mém případě se sešly většinou nevhodné dárky, knihy, které jsem četla jednou a vím, že mi nic nepřinesly, ale také různá vydání jedné knihy, kterou nepotřebuji mít v knihovně dvakrát.
 
Kam s knihami, které už nechcete? Možností je několik a vždy mohou potěšit někoho dalšího. Osobně si myslím, že je dobré si občas udělat pořádek i v knihovně a rozmyslet se, které knihy vám pouze zabírají místo a padá na ně prach.
 
1. Knihy můžete věnovat do knihovny
 
Ne každá knihovna knihy přijímá, ale většina ano. Kupříkladu Knihovna Jiřího Mahena má projekt nazvaný "druhá šance pro knihy". Jedná se o plastové boxy v centrální knihovně, i v pobočkách, do kterých můžete dát knihy, které již nechcete. Předpokládám, že některé z nich budou zařazeny do fondu (především nové tituly)
 
 
 
 
2. Knihy můžete poslat dál nebo darovat
 
S hezkým projektem přišla Městská část Brno Jundrov, kam na úřad můžete v úřední hodiny přinést knihy a odložit je tady v rámci "volného půjčování knih". To znamená, že knihy zde necháte a někdo jiný si je může vypůjčit, nebo si je i nechat. Tento projekt má nápad, přestože se určitě najdou i tací, kteří jsou schopní tyto knihy prodávat někde na Aukru. Záleží však na vás, které knihy zde odložíte a umožníte jiným, aby si je vzali.
 
 
 
3. Knihy prodat
 
Především u novějších knih, nebo knih v malých nákladech, které se již nedají koupit, stojí za zvážení, jestli je neprodat. Možností je několik:
 
- knihy lze prodat v antikvariátu, ale z mé zkušenosti vím, že většinu knih vám odmítnou, nebo vám nabídnou odkup za velmi nízkou cenu
 
- knihy lze prodat na Aukru nebo třeba v bazaru na knižní databázi. Zde už cena může být zajímavější
 
 
 
4. Knihy věnovat do domova důchodců (nebo na jiná vhodná místa)
 
Někteří taktéž preferují odnos knih do domova důchodců, přestože jsem v poslední době několikrát slyšela, že už o knihy nemají zájem. Ale i tato možnost je lepší, než knihy hodit do sběru.
 
http://burlingtonseniorcenter.com/wp-content/uploads/2011/03/books_MorgueFile.jpg
 
 
 

Komentáře