Lahodně s Ellou (každý den) – Ella Woodwardová (kniha měsíce srpna 2016)

Za knihu měsíce jsem tentokrát netradičně vybrala sérii dvou kuchařek od britské blogerky Elly Woodwardové, která vede blog Deliciously Ella. První kuchařka se stala bestsellerem, takže k ní brzy přibyla i druhá kniha receptů Lahodně s Ellou každý den. Ella Woodwardová začala blogovat o zdravém jídle v době, kdy řešila vážné zdravotní problémy, které se jí díky přehodnocení jídelníčku podařilo překonat. Se svým příběhem se Ella rozhodla podělit na blogu, jehož úspěch vyústil ve vydání knihy Lahodně s Ellou. Nedá se říct, že by se jednalo o typickou kuchařku, protože je v ní mnohem více než jen seznam receptů. V úvodu první knihy Ella popisuje svůj boj s nemocí, který se jí podařilo překonat díky zdravé stravě a stručně popisuje nepostradatelné suroviny v její kuchyni (obiloviny, datle, kokosový olej a mléko, ořechy, oříšková másla a mléka, luštěniny, semínka,…) V jednotlivých kapitolách první knihy se věnuje ingrediencím, které tvoří hlavní základ jejího jídelníčku (obiloviny, ořechy a semínka, luštěniny, zelenina, ovoce, smoothies a šťávy) a uvádí recepty tvořené převážně danou ingrediencí. U každé z kapitol se autorka dále přehledně věnuje potravinám, které jsou někdy nezvyklé, a nevíme, jak si s nimi poradit (quinoa, pohanka, cizrna, chia semínka, superfoods…). V knize je popsána spousta základních receptů, např. na výrobu mandlového mléka a oříškových másel, na vaření pohanky, apod. Skvělé jsou recepty na zdravé alternativy nezdravých originálů jako kakaovo-lískooříšková pomazánka, batátové brownies, čočková boloňská omáčka, apod. Receptů je opravdu hodně, některé se vyznačují neobvyklými potravinami, jiné jsou velmi jednoduché a nevyžadují zvláštní ingredience. Závěrem jsou pak uvedeny jednotlivá menu na brunch, večerní hostinu, holčicí večeři, piknik a grilování.  
 
 

Kniha je skvělým pomocníkem pro ty, kteří chtějí jíst zdravé jídlo, nebo jen oživit svůj jídelníček. Specifikum je, že Ella je veganka, takže v knize nejsou recepty s živočišnými produkty. Rovněž se v receptech nenachází bílá mouka, rafinovaný cukr a maso. Přesto kniha nepůsobí ortodoxně, protože se recepty dají volně upravovat, tj. vyměnit rostlinné mléko za mléko kravské, k pohankové kaši si dát rybu, salát zkombinovat s masem, místo kokosového oleje dát máslo, apod. Recepty jsou variabilní, ale hlavně opravdu velmi chutné a zábavné. S čím jsem měla trochu problém, je velikost porcí, protože mi přišly vždy moc velké. Když je předpis pro 4 lidi, tak z toho bylo vždy porcí minimálně pro šest lidí. Co mi také chybí, je tabulka výživových hodnot. Tato kuchařka sice nechce být o hubnutí a o kaloriích, ale i zdravé věci dokážou být pěkně tučné a sladké (především recepty s banány, avokádem, kokosovým tukem, datlemi, atd.) Taktéž jsem narazila na některé nepřesné překlady, které uvádí nesmyslné množství používaných ingrediencí (např. recept na quinoové košíčky, u kterého jsem se musela výrazně od receptu odchýlit). Jako velkou přednost knihy považuji její grafickou stránku a především svěží a domácké fotky. Knížka působí útulně a domácky, nejsou v ní nudné fotografie dokonalých jídel, ale třeba brambor od hlíny, nebo Elly jak si připijí s kamarádkami mátovo-čokoládovým koktejlem. Tyto knihy zkrátka nejsou jen o receptech, ale životním stylu jako takovém. Sympatická mi byla i cena, které nepřesahovala 300 korun. Tím pádem jsou knížky mnohem dostupnější a investovat do nich se vyplatí.

A nakonec k receptům. Díky Elle jsem objevila kouzlo oříškových másel, nepraženého kakaového prášku, smoothies ze zmražených banánů, naučila jsem se dělat hummus a používat tahini. Nadšená jsem z nejlepší muesli směsi jakou znám (skořicovo-pekanová) i quinoových čokoládových košíčků. Nezklamal ani recept na čočkovou boloňskou omáčku nebo vydatnou avokádovou čokoládovou pěnu.

Komentáře