Milovaná - Toni Morrisonová (#811)

Americká spisovatelka se narodila ve státě Ohio v roce 1931. Vystudovala prestižní černošskou Howardovu univerzitu. V roce 1970 napsala svůj první román Nejmodřejší oči, bestsellerem se ale stal až její třetí román Šalamounova píseň. Za své pravděpodobně nejslavnější dílo Milovaná získala Morrisonová  v roce 1988 Pulitzerovu cenu. Jako první a zatím jediné Afroameričance jí bylo uděleno nejvyšší literární ocenění – Nobelova cena za literaturu (1993).   
 
Román Milovaná je baladickým příběhem černošky Sethe, které se sice podaří vymanit z otroctví, ale jeho následky jsou příliš hluboké na to, aby mohla žít normální život. Sethe žije se svojí tchýní a dcerou Denver v domě číslo 124, ve kterém straší duch zemřelé dcery. Ducha se podaří zapudit až Paulovi D, který společně se Sethe pracoval na farmě s ironickým názvem Sladký domov. Paul D se brzy dozví pravdu o hrůzném činu, kterého se Sethe dopustila, tedy snahy zabít své vlastní děti, které chtěla uchránit před otroctvím. Ačkoli Sethe zabije svoji dvouletou dceru, které nechá na náhrobek vyrýt pouze Milovaná, přežijí dva synové a dcera Denver, která jediná s matkou zůstává.
 
Jednoho dne se u domu číslo 124 zjevuje zbědovaná tulačka, s příznačným jménem Milovaná, které se Sethe s Denver ujmou. Milovaná působí jako vtělení zemřelé dcery a Sethe její moci podléhá čím dál víc. Paul D je z domova vyštván a Milovaná Sethe neustále trestá. Denver je nucena se o obě starat, protože Sethe pozbývá smyslu pro realitu. Nakonec se obec semkne a podaří se jí Milovanou vyhnat a umožnit Paulovi D jeho návrat.
 
 
Milovaná je podle mého názoru knihou, která čtenáři neposkytuje klasický komfort ze čtení. Tento styl bych přirovnala například ke Conradovu Srdci temnoty. Neznáme hlavní hrdiny, jejich charakteristiky, příčiny a následky, knihou se zkrátka musíme horko těžko prokousávat, odhadovat jednotlivé postavy, jejich pohnutky a záměry. Výhodou tohoto počátečního zmatení je opravdu silný zážitek, který se dostavuje s tím, jak příběhem proplouváte. Až v průběhu knihy se dozvídáme, že Sethe utekla z farmy Sladký domov, že její matka byla oběšena, že jí bylo ukradeno mateřské mléko, že Paul D měl udidlo v ústech, že Sixa chtěli upálit, že Denver porodila Sethe na loďce…
 
Morrisonová rozvíjí trpký příběh o otroctví způsobem, který jej zmiňuje jaksi nepřímo, skrze deformované životy přeživších Sladký domov. Ačkoli je otroctví dramatický tématem, Morrisonová s ním pracuje citlivým způsobem a odhaluje i lyrické stránky příběhu, ačkoli by si jakkoli vypomáhala sentimentem nebo citovým vydíráním.    

Komentáře